zondag 25 maart 2012

Vrije Tijd

Inleiding:


De een heeft het meer dan de ander, de een gebruikt het goed en de ander verspilt het vrije tijd. Een tijdje helemaal voor je zelf je kan er van alles meedoen. Weet jij nooit goed wat je kan doen in je vrije tijd en verspil jij daardoor je tijd. Ik heb de oplossing in mijn tekst lees je wat je kan doen in je vrije tijd.


Weet je niks te doen in je vrije tijd, dus verveel je je altijd dan heb je dringend tips nodig zodat je de tijd verstandig kan gebruiken en lol hebben. Hier zijn een paar tips, tip 1: Plan uitstapjes naar bijvoorbeeld pretparken dan is de lol gegarandeerd. Tip 2: Bel of sms een vriend om ergens te chillen of sporten dan heb je iemand om mee om te gaan. Tip 3: Als je ergens voor wil sparen maar je hebt geen geld kan je lekker een klein bijbaantje nemen zodat je ook wat geld verdient voor leuke spullen. En zo zijn er nog veel meer tips om de dag door te brengen met pret en plezier. Maar met deze basis tips verspil en verveel je je niet in je eigen tijd, dus gebruik ze en dan komt alles goed !


Vrije tijd is natuurlijk vooral leuk, maar het heeft ook zo zijn slechte kanten. Zoals dat wanneer je teveel vrije tijd hebt je niks te doen hebt en lui wordt. Of je gaat beginnen met een game en omdat je zoveel tijd ervoor hebt raak je er misschien aan verslaafd. Dat moet allemaal niet gebeuren. Dus heb jij teveel vrije tijd dan moet je op dit letten. Tip 1: Als je teveel vrije tijd hebt en je begint lui te worden, ga dan op een sport vereniging voor meer beweging. Tip 2: Begin niet teveel aan games lees ook is een boek of een leuk tijdschrift.Tip 3: Net zoals in het vorige stukje zoek een bijbaantje zodat je je niet altijd hoef te vervelen en dan heb je nog een doel.
Dus heb je echt veel vrije tijd gebruik de tips !


Slot:


Dus zoals je gezien hebt is de tijd na school en werk eigenlijk de leukste tijd die je kan krijgen. Je kan het zelf zo leuk maken als je het wil zo blijf je actief en heb je tenminste iets te doen.


 

zaterdag 10 maart 2012

Deel 5 Het Tropisch Regenwoud Bedreigd.

Zoals je wel weet is het tropisch regenwoud bedreigd door alle houtkap waardoor stukken bos planten en diersoorten verdwijnen. Er zijn ook veel groepen die opkomen voor het regenwoud zoals het WNF natuurfonds. En de mensen die er zelf wonen beschermen het regenwoud natuurlijk zelf ook en ze weten als de beste hoe je er moet overleven. Maar niet alleen groepen kunnen iets doen voor het regenwoud jij zelf natuurlijk ook je kan bijvoorbeeld:
- Lid worden van een groep
- Zuinig zijn met papier bijvoorbeeld kringloop papier gebruiken
- Een geldinzameling houden
- Geen beschermde dieren of planten kopen

En er zijn veel andere manieren om het regenwoud te helpen.

Logo van het Wereld Natuur Fonds.

vrijdag 2 maart 2012

Deel 4 Planten en bomen in het Tropisch Regenwoud.

Er zijn miljoenen planten in het woud en er zijn er nog veel van niet ontdekt en nog lang niet dat alle soorten planten en dieren ontdekt worden. De planten die nog niet ontdekt zijn zouden medicijnen kunnen zijn tegen erge ziektes. Omdat ze dan andere goeie helpende stoffen hebben. Best veel soorten planten gaan bijna uitsterven door alle houthakkers die er zijn in hun leefgebied. 

Het regenwoud bestaat altijd uit 3 lagen de onderste laag zijn voor jonge bomen, struiken en kleine planten. Boven die laag zit de kroonlaag en daarna komen alle grote bomen die staan verspreid in het woud, die bomen maken de grootste laag. En Omdat het regenwoud ook warm en vochtig is groeit alles er erg snel. In het Tropisch Regenwoud zijn allen bossen verdeeld. En alles heeft zijn eigen klimaat. Sommige bomen zijn echt gigantisch van wel 70 meter hoog. En daarop groeien weer kleinere planten op zoals orchideeën en varens want ze zoeken het licht weer op. Ze hebben hun wortels op de stammen vast gezet. Ze halen hun voedsel uit regenwater. Mensen noemen die planten epifyten. Planten hebben veel trucjes om zon en water te kunnen krijgen. Je kent denk ik wel de lianen waar Tarzan mee slingert lianen zijn eigenlijk klimplanten. Hun wortels zitten in de grond maar ze klimmen of kruipen langs of op stammen en bomen. En zo komen ze aan hun water en licht. Er zijn nog meer van zulke trucjes van planten om aan licht te komen. 

Nog wat info over bossen:

1. Zoveel bos is er 33 miljoen km2 (ongeveer 800x Nederland)
2. Bossen die beschermd zijn 2 miljoen km2 
3. Hoeveel tropisch regenwoud er verdwijnt per jaar 170.000 km2 (ongeveer 4x Nederland)

   
Varens
Alle lagen van het Tropisch Regenwoud
Orchideeën


Deel 3 Bewoners in het Tropisch Regenwoud.

Er zijn al duizenden jaren bewoners in het tropisch regenwoud, in Zuid-Amerika zijn dat wel de indianen in Zuidoost-Azie zijn dat de papoea's en in Afrika de pygmeeën. Deze mensen leven daar hun leven lang en weten alles over het woud, bijvoorbeeld welke vruchten giftig zijn en welke lekker zijn. Ze weten hoe ze verschillende dieren kunnen vangen op verschillende manieren. En ook welke planten je kunnen genezen. Hun huizen zijn dat ook gemaakt van hout en spullen in het woud, ze maken van die dingen ook gereedschap. Ze weten ook hoe ze moeten overleven in het tropisch regenwoud. Maar ze beschadigen doen het allemaal zonder het woud waar ze in leven te beschadigen. Er zijn ook mensen die in het regenwoud komen om geld te verdienen aan bomen kappen en dat gebeurde vroeger en nu nog steeds.

Oorspronkelijke bewoners in het tropisch regenwoud.